Detox brengt rust en vitaliteit in het lichaam

Vooral in bepaalde omstandigheden is een detox erg belangrijk. Zonder twijfel is vermoeidheid de klacht van de eeuw. De oorzaken? Gebrek aan lichaamsbeweging, onevenwichtige voeding, gestrest levensritme.

Door het spijsverteringssysteem te ontlasten en door op zoek te gaan naar een meer evenwichtig voedingspatroon, laat men het organisme tot rust komen en herstellen van overbelasting.

Uit overlevering nemen we aan dat het begin van de lente de beste periode is om te detoxen, in werkelijkheid bestaat er geen specifieke periode om het lichaam optimaal te verzorgen.

Detox gebeurt niet alleen in de lever

Als men spreekt over detox , dient men echter het hele lichaam onder de loep te nemen.

Maag, darmen, nieren, longen, huid en lever: al deze organen hebben hierin een rol en communiceren onderling. Een verstoorde darm kan snel de leverfuncties overbelasten en op die manier het hele spijsverteringssysteem verstoren.

Alles begint met de spijsvertering 

Het complexe proces van afbraak van voedingsstoffen is onmisbaar voor opname door de darm.

Mechanische processen (zoals kauwen, darmperistaltiek) maar ook chemische enzymatische reacties vervullen een functie bij de volledige afbraak van voedingsmiddelen tot moleculen, die door de darm geabsorbeerd kunnen worden. De 12 -vingerige darm verzorgt meer specifiek de opname van o.a. ijzer, calcium en bepaalde koolhydraten en vitaminen. In de rest van de dunne darm worden alle andere voedingsstoffen opgenomen. Een slecht afgebroken voedingsmiddel blijft spijtig genoeg niet neutraal in het spijsverteringsstelsel. Het “rot”, fermenteert eigenlijk, en riskeert op langere termijn het evenwicht in het darmsysteem te verstoren met als gevolg overmatige aanmaak van toxines. Dit belast de lever enorm. Daarom hebben enzymen een belangrijke rol in het detox proces.

Het zijn de enzymen, die door te zorgen voor een goede vertering van de voedingsstoffen, vermijden dat er overbelasting van de lever ontstaat. In sommige gevallen volstaat het om de enzymen weer op peil te brengen door de voeding aan te passen: verse ingrediënten i.p.v. industriële bereidingen.

Suppletie kan nodig zijn, bijvoorbeeld bij genetische tekorten.

De darmflora, een subtiel evenwicht

Eén of twee dagen na de geboorte begint de microbiële flora zich te ontwikkelen in het spijsverteringskanaal.

Verschillende bacteriën voegen zich samen in de dikke darm. Een fermentatieflora om koolhydraten om te zetten en een “rottingsflora” die de transformatie van de eiwitten voor zijn rekening neemt. De eerste flora voedt zich voornamelijk met vezels terwijl het metabolisme van de eiwitten via productie van diverse gassen en waterstofsulfide toxische substanties produceert die de lever kunnen belasten.

Moderne voeding, te rijk aan suikers en proteïne, geeft een risico on de rottingsflora te overbelasten waardoor de flora uit evenwicht raakt en dysbiose (daling darmflora) ontstaat.

Daarom wordt suppletie met probiotica geadviseerd die de ontwikkeling van bacteriën (die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van schadelijke toxines) kan tegengaan.

Het probleem aanpakken bij de bron voorkomt “een terugval” enkele maanden na detoxificatie van de lever.

Naast probiotica kan ook regelmatig gebruik van gewone keukenkruiden zoals basilicum, koriander en verbena dit systeem ondersteunen.

Daarom raad ik de volgende voedingssupplementen aan:

Desmodium 1000:

Echte drainagewerker, zeer nuttig om een leverdisfunctie te vermijden en wanneer de uitscheidingscapaciteiten behaald zijn.

Advies: allergieën met onmiddellijke overgevoeligheid en hooikoorts; ook als een preventiekuur. Bij lever aangetast door externe factoren (virus, medicijnen, alcohol, enz.)

Phytodrene:

Plantencomplex, aminozuren en vitaminen om de leverfunctie te stimuleren en het bijdragen aan de vetstofwisseling.

Advies: om de drainage en spijsverteringsfuncties te stimuleren, stimuleert gewichtsverlies.

Chlorella 500 BIO:

Naast zijn detocxkrachten is deze micro alg ook rijk aan polysachariden, mineralen, vitaminen en aminozuren. Ideaal in geval van algemeen tekort.

Advies: om bijwerkingen van medicijnen behandeling te beperken.

Wil je een van deze producten bestellen? Dat kan via onze webshop of stuur een e-mail naar info@go4goldsports.nl

 

Reageer